Home Aktivnosti članica MEĐUNARODNI DAN INVALIDSKIH KOLICA

MEĐUNARODNI DAN INVALIDSKIH KOLICA

by savez

Saopštenje preuzeto sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 

Povodom 1. marta – Međunarodnog dana invalidskih kolica, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić obišla je u Smederevu rekonstruisane prostorije Udruženja distrofičara „Bolji život”, gde je poručila da su aktivnosti resornog ministarstva usmerene na brigu o osobama sa invaliditetom i poboljšanje kvaliteta njihovog života. 

Obilasku prostorija, koje su renovirane sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prisustvovala je i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

Ministarka Kisić je ukazala da je u prethodnom periodu, zajedničkim snagama, dosta urađeno na realizaciji cilja – Srbija bez barijera, da je, pored ostalog, izgrađeno više od 100 rampi, da su mnogobrojne ustanove širom Srbije postale pristupačne za osobe sa invaliditetom i da je realizovano preko 100 adaptacija i opremanja prostorija udruženja osoba sa invaliditetom. „Jedino zajedno i zajedničkim aktivnostima možemo da stvaramo još lepšu, jaču i napredniju Srbiju – Srbiju bez barijera“, naglasila je Kisić. 

Na području Smedereva postoji 10 udruženja osoba sa invaliditetom, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u toku 2021. godine za njihov rad izdvojilo 7,5 miliona dinara, od čega je deo sredstava usmeren u renoviranje i prostorija Udruženja distrofičara „Bolji život”.

Ministarka Darija Kisić i pomoćnica ministra Biljana Barošević dodelile su nagrade dobitnicima na konkursu „Inkluzivna Srbija“, koji u partnerstvu sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije, Ministarstvo realizuje u okviru kampanje „SRBIJA BEZ BARIJERA”. Konkurs je raspisan i realizovan u periodu od marta do novembra 2021. godine, kada su izabrane nagrađene fotografije. 

Na konkursu su nagrađene fotografije Nenada Durakovića iz Zrenjanina, Tijane Simić iz Beograda i Milana Srdića iz Novog Sada, koji je istakao da se svakodnevnim radom trudi da pokaže da osobe sa invaliditetom mogu da funkcionišu kao i svi ostali građani i da u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rade na stvaranju Srbije bez barijera. 

Ministarka Kisić i pomoćnica Barošević su u Smederevu razgovarale sa zamenicom gradonačelnika Marijom Marković Stavrić i direktorkom Centra za socijalni rad Ivanom Nikolić Đurđević.

Related Articles