Home Aktivnosti Saveza Nedelja borbe protiv distrofije – zajedno gradimo bolju budućnost

Nedelja borbe protiv distrofije – zajedno gradimo bolju budućnost

by savez

Povodom obeležavanja Nedelje borbe protiv distrofije, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević razgovarale su sa predstavnicima Saveza distrofičara Srbije i Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS).

Nedelja borbe protiv distrofije ove godine obeležava se od 17. do 24. maja, pod sloganom Ujedinjenih nacija „Zajedno gradimo bolju budućnost“.

Ministarka Kisić Tepavčević istakla je da je uključivanje osoba sa invaliditetom kroz partnersko delovanje preduslov za stvaranje društva jednakih mogućnosti i samim tim i za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Obeležavanje važnih datuma za osobe sa invaliditetom je od izuzetnog značaja, pre svega za promovisanje prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom, ali je o ovoj kategoriji građana neophodno misliti svakodnevno, jer je to jedini način da sistemski rešimo probleme sa kojima se suočavaju i omogućimo im integraciju u sve društvene tokove, istakla je Kisić Tepavčević.

Socijalna uključenost i učešće osoba sa distrofijom u društvenom životu je cilj kome težimo, te stoga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržava aktivnosti koje Savez distrofičara Srbije i Savez distrofičara Vojvodine realizuju, navela je ministarka Kisić Tepavčević.

Prof. dr Kisić Tepavčević je naglasila da je Ministarstvo ove godine obezbedilo 16,5 miliona za rad ova dva saveza kroz Programski konkurs.

Predsednik Saveza distrofičara Srbije Predrag Bakić istakao je da kvalitet života osoba obolelih od neuro-mišićne bolesti pre svega zavisi od adekvatne podrške društva.

„Zato se zahvaljujem resornom Ministarstvu, ministarki Kisić Tepavčević i pomoćnici ministra Barošević, na pruženoj podršci i zalaganju da se osobama sa invaliditetom obezbede bolji uslovi života i omogući puno učešće u društvu“, naglasio je Bakić.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović istakla je da Savez distrofičara Srbije ima jednu od ključnih uloga u NOOIS-u, a mnogi od članova organizacije su među najistaknutijim liderima u invalidskom pokretu koji saradnjom sa Ministarstvom i drugim državnim institucijama kontinuirano rade na unapređenju uslova života svih osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Nedelja borbe protiv distrofije je tradicionalna manifestacija koju je Evropska organizacija distrofičara (EAMDA) ustanovila 1973. godine i od tada se na različite načine obeležava i u našoj zemlji, kao nacionalni dan Nedelje borbe protiv distrofije.

Savez distrofičara Srbije i Savez distrofičara Vojvodine ovogodišnju Nedelju borbe protiv distrofije obeležiće onlajn aktivnostima, kao i događajima u Novom Sadu i Užicu, koji se organizuju uz podršku Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom u okviru kampanje SRBIJA BEZ BARIJERA.

Preuzeto sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

https://www.minrzs.gov.rs/…/nedelja-borbe-protiv…

Related Articles

Leave a Comment