Home Aktivnosti Saveza Podrška deci i mladima sa distrofijom

Podrška deci i mladima sa distrofijom

by savez

„Deca i mladi sa distrofijom – budućnost Saveza distrofičara Srbije“

Savez distrofičara Srbije već osam godina intenzivno doprinosi poboljšanju i afirmaciji položaja dece i mladih sa distrofijom i njihovih porodica kroz organizaciju različitih treninga i radionica.

Jedan od najznačajnih vidova pružanja podrške je održavanje kampa koji obuhvata edukativne, psihološke i kreativne radionice, ali i druženje i rekreaciju mladih sa distrofijom iz cele Srbije.

Na veliko zadovoljstvo svih učesnika, a zahvaljujući podršci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, SDS je uspeo i 2020. godine da  realizuje 8. kamp i program pod nazivom „Deca i mladi sa distrofijom – budućnost Saveza distrofičara Srbije“ čiji je cilj osnaživanje dece i mladih osoba sa distrofijom i njihovih porodica.

Usled neizvesnosti koju nosi pandemija korona virusa, održan je jedan trening od 18. do 20.08. u Vrdniku u hotelu „Fruške terme“ za preko 50 učesnika, umesto dva (koliko smo praktikovali prethodnih godina radi kvalitetnije edukacije), za one mlade članove i njihove roditelje koji su bili u mogućnosti da pohađaju kamp, kao i predstavnike udruženja iz mreže Saveza distrofičara Srbije.

Imali smo privilegiju da sve vreme trajanja programa sa učesnicima boravi i druži se gospođa Marija Ristić Markov, predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iz Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, a pod vođstvom edukatorke, diplomiranog psihologa Vesne Jović, realizovano je sedam različitih grupa aktivnosti.

Inovativnost ovogodišnjeg kampa se ogleda u tome što je prvi put jedan od radioničara bio nadareni mladi član udruženja iz Niša, Aleksandar Rakić, koji je i sam nekada bio učesnik programa Saveza, a koji se bavi umetnošću i slikarstvom, tako da su mladi stekli znanje o osnovnim tehnikama crtanja i slikanja akrilnim bojama. Kreativne radionice su se održavale pretežno na otvorenom prostoru, uz prisustvo javnosti, a sve u cilju promocije programa, što je rezultiralo izradom dve umetničke slike sa posebnom simbolikom u čijem kreiranju su učestvovala sva deca.

Related Articles

Leave a Comment