Home Aktivnosti članicaKraljevo UDRUŽENJE DISTROFIČARA KRALJEVO – RAŠKI OKRUG

UDRUŽENJE DISTROFIČARA KRALJEVO – RAŠKI OKRUG

by savez

Klub za socijalnu integraciju OSI

Dana 14.05.2022. godine članovi udruženja i porodice članova sastali su se u okviru organizovanih i planiranih aktivnosti Kluba za socijalnu integraciju osoba sa invaliditetom u prostorijama udruženja koju je posetilo 10 članova udruženja. Prisutni članovi su bili vrlo raspoloženi u razmeni informacija veznim za pripremu i sprovođenje predstojeće Nedelje Borbe koja je potom održana od  16 – 22. maja 2022. godine. Takođe nakon organizovane aktivnosti članovi su razmenili utiske o realizovanoj aktivnosti i pozitivnim efektima iste.  Ovaj program je važan jer pozitivno utiče na osobe sa invaliditetom podstičući njihovo druženje, povezivanje, kao i učenje iz međusobnog iskustva, te tako doprinosi lakšem prevazilaženju socijalnih i društvenih barijera.

Klub je funkcionisao uz finansijsku podršku i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektorom za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Nedelja borbe protiv distrofije

Povodom „Nedelje borbe protiv distrofije“(16 – 22. maja 2022. godine), čiji je cilj podizanje svesti javnosti o pravima, mogućnostima i izazovima sa kojima se osobe sa progresivnim neuromišićnim oboljenjima suočavaju, kao i njihova afirmacija u društvu, Udruženje distrofičara Kraljevo – Raški okrug, održalo je tribinu i psihološku radionicu.

Radionici su prisustvovali predstavnici Udruženja distrofičara Kraljevo, članovi udruženja i njihovi pratioci. Diskutovalo se o mentalnom zdravlju osoblja sa invaliditetom, izazovima koji se kod njih u tom smislu javljaju, potrebama i načinima kako društvo može podržati OSI, ali i načinima kako OSI jedni drugima mogu biti podrška. Pokrenuta su pitanja unapređenja socijalne podrške u društvu, takođe, članovi su razmenili ideje i izneli predloge o načinima unapređenja međusobne komunikacije, druženja i pružanja podrške.

Radionica je realizovana uz finansijsku podršku i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektorom za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Servis  za osobe sa invaliditetom

Takođe, u maju mesecu 2022.godine, , funkcionisao je Servis za osobe sa invaliditetom sa ciljem osnaživanja osoba sa invaliditetom i pružanja socio-edukativnih i praktičnih vidova podrške.  Prioritet i svrha jeste aktivna participacija osoba sa invaliditetom u planiranju i organizovanju radionica i predavanja, osnaživanje osoba sa invaliditetom i njihovih porodica i vidljivost u svakodnevnim aktivnostima zajednice.U maju mesecu održane su četiri radionice i sve su bile unapred planirane i u dogovoru sa članovima udruženja i njihovim porodicama. Radionice su održavane u Kraljevu, u prostorijama gradske biblioteke, u sali Opštine grada Kraljeva i u prostorijama Saveza gluvih i nagluvih u Kraljevu. Teme su se odnosile na pružanje podrške osobama sa invaliditetom u savladavanju životnih kriza, zaštita nasilja u porodici, izazovi i mogućnosti porodice danas, dok se poslednja radionica odnosila na vidljivost posledica pandemije korona virusa.  Takođe u Savezu gluvih i nagluvih je organizovano zajedničko druženje članova našeg udruženja i udruženja Saveza gluvih i nagluvih. Svi učesnici su bili motivisani za navedena predavanja i akitvno su učestovali u navedenim radionicama. 

Sve navedene aktivnosti su realizovane uz finansijsku podršku i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektorom za zaštitu osoba sa invaliditetom.


Humanitarna organizacija „Ljubi bližnjeg svog“ uručila je donaciju članovima Udruženja distrofičara Kraljevo – Raški okrug

Related Articles