Home Aktivnosti članica Cvet jednakosti – Kikini dani 2022. godine

Cvet jednakosti – Kikini dani 2022. godine

by savez

Saopštenje o dobitnicima novinarskog iliterarnog konkursa i priznanja

Ovogodišnji konkurs za novinarski „Cvet jednakosti“ trajao je od 29. decembra 2021. do 25. februara 2022. godine.

Na konkurs Cvet jednakosti ove godine pristiglo je 17 novinarskih radova, tri u kategoriji radio reportaže, dva u kategoriji štampani mediji, 10 u kategoriji internet i dva u kategoriji TV reportaža.

Ovogodišnji žiri u sastavu:

  • Nenad Blagojević – portal „Priče sa dušom“,
  • Natalija Vidić – Dopisništvo RTS-a  i
  • Jelena Stojković – Večernje novosti, nakon što je pregledao sve novinarske radove pristigle na konkurs Cvet jednakosti, doneo je sledeću odluku:

U kategoriji internet priloga, pobednik je priča „Glup si!“- „Mutava si!“ – Dnevnik uvreda upućenih gluvim osobama u Srbiji autorke Dragane Kožan, objavljena na portalu „Zdravo Pančevo“.

U kategoriji televizijskih priloga, prilog „Kako unaprediti inkluzivno školovanje“, autorke Ilijane Berber (Televizija Vojvodina) ostavio je najveći utisak i poseduje sve elemente koje treba da ima jedan kvalitetan TV prilog.

U kategoriji radio priloga, pobednik je priča „Zvuci srca“ autorke Tijane Sibinović, emitovana na Radio Beograd 1.

Pobednik kategorije štampani mediji je priča „Borba zbog sebe i najbližih“ novinara Dušana Blagojevića objavljena u nedeljniku „Glas Podrinja“. Zbog emocije, profesionalizma i pristupa izveštavanju o osobi sa invaliditetom bez tako uobičajene patetike, ovaj tekst je žiri jednoglasno izabrao za najbolji, ne samo u kategoriji štampani mediji, već i kao celokupnog pobednika konkursa Cvet jednakosti.

Laureat specijalnog priznanja „Cvet jednakosti – za izuzetan doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u 2021. godini“ je Brankica Jeremić zbog dugogodišnjeg rada, zalaganja i uspostavljanja inovativnih usluga i servisa u oblasti socijalne zaštite u Užicu, kao i saradnje sa Udruženjem koja traje više od 20 godina.

Na ovogodišnji literarni konkurs za učenike srednjih škola pristiglo je 10 radova.

Teme ovogodišnjeg konkursa glasile su:

  • „Upoznaj druge da bi upoznao sebe“ i
  • „Lepota je u posebnosti“

Dve od tri nagrade osvojile su učenice Srednje medicinske škole i to:

3. mesto – rad pod šifrom „Zeleno oko“ učenice Tamare Ilić i

2. mesto – rad pod šifrom „Heroj“ učenice Nevene Milović,

Dok je 1. mesto – rad pod šifrom „Ruža“ osvojila Branka Mlađenović, učenica Srednje ekonomske škole.

I dalje, kroz literarne i novinarske autorske radove, kao i kroz dobre saradnje i inovativnost, nastavljamo tradiciju čiji je cilj čuvanje stvaralaštva, ideja i aktivizma Tijane Petrović Kike.

Zbog neizvesne epidemiološke i zdravstvene situacije na početku godine, i ovogodišnju dodelu nagrada i priznanja u okviru „Kikinih dana“ organizovali smo u nešto drugačijoj formi, uz prateću panel diskusiju na temu „Promena odnosa prema osobama sa invaliditetom u javnom prostoru“.

Biljana Subotić,

Koordinator servisa OSI Užice

Related Articles