Home Aktivnosti Saveza 36. Republičko šahovsko prvenstvo za osobe sa distrofijom

36. Republičko šahovsko prvenstvo za osobe sa distrofijom

by savez

U Banji Koviljači od 2-5. maja 2012. godine održano je 36. Republičko šahovsko prvenstvo za osobe sa distrofijom. U organizaciji Saveza distrofičara Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike (Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom), u hotelu Elena & Mateja okupili su se najbolji šahisti iz 13 okružnih i dve pokrajinske organizacije, članice Saveza distrofičara Srbije.

Takmičenje se odvijalo u kategorijama: seniori (I i II liga), žene i omladinci. Sudjenje na prvenstvu bilo je u rukama Ljubivoja Perunovića, međunarodnog sudije FIDE iz Niša. Direktor takmičenja na svim nivoima bio je Zoran Krstić iz Novog Pazara.
U prvoj ligi seniora nastupilo je 16 najboljih takmičara, dok je drugu ligu sačinjavalo 20 takmičara u okviru koje su nastupala i dva omladinca. U kategoriji žena nastupilo je deset takmičarki. Sva takmičenja su održana po švajcarskom sistemu u pet kola, sa tempom igre od 1 čas po igraču.
Takmičenje je otvorio pomoćnik Ministra gospodin Vladimir Pešić. U kratkom, prigodnom govoru, gospodin Pešić je pozdravio sve učesnike i poželeo im uspeh na sportskom polju.
Nakon otvaranja usledile su zanimljive borbe za šahovskom tablom. Nije bilo nekih posebnih iznenađenja i neočekivanih rezultata. Uglavnom su favoriti dobijali svoje mečeve, dok se u susretima protivnika sa izjednačenim šansama, pobeda bilo koga od njih mogla podvesti pod očekivanu.
Karakteristika čitavog prvenstva, pogotovo u prvoj ligi, bila je da odsustvo nekoliko kvalitetnih igrača nisu mogli da nadomeste igrači iz druge lige, pogotovo kada je reč o donjem delu tabele. Takodje, mali broj kola (5) je praktično nokaut sistem, u kome nema mesta za greške i loše partije, pa se valjalo prilagoditi i pokazati čvrstinu i odlučnost, ako se želelo u sam vrh tabele.
[box style=”approved”]Pobednici 36. Republičkog šahovskog prvenstva za osobe sa distrofijom su:[/box]

[icon_list style=”check”]

  • I LIGA SENIORI: Stojanović Marko – Banja Koviljača (Šabac), Milićević Dragan – Sombor (Vojvodina), Anton Radovan – Novi Sad (Vojvodina)
  • II LIGA SENIORI: Milojković Dejan – Kruševac, Božić Ilija – Subotica (Vojvodina), Todorović Miloš – Žitorađa (Niš)
  • ŽENE: Marinković Jasmina – Kraljevo, Todorović Slavica – Smederevo, Radenković Slađana – Pančevo (Vojvodina)
  • OMLADINCI: Božić Ilija – Subotica (Vojvodina), Gligorić Vladimir – Beograd

[/icon_list]

Stojanović Marko nije dozvolio nikakvo iznenadjenje, pa je i ove godine osvojio prvenstvo sa lakoćom. Izvanredan uspeh su ostvarili takmičari Vojvodine koji su posle jedne godine pauze ponovo nastupili na prvenstvu i u svim kategorijama imali predstavnika među pobednicima. Može se reći da je najmlađi među njima ostvario i najbolji rezultat. Omladinac Božić Ilija iz Subotice je pored prvog mesta u omladinskoj konkurenciji, osvojio i drugo mesto u II ligi seniora i time za sebe obezbedio, za narednu godinu, nastup u elitnoj šahovskoj grupi. To će svakako biti veliki izazov za mladog takmičara, ali i odlična prilika da napreduje igrajući u grupi sa najboljim šahistima.
Kod žena se osetilo odsustvo najbolje takmičarke iz Leskovca (Stane Radivojević), ali najviše na njenu ekipu. Ni Mirjana Cakić, ni Mirjana Nikolić nisu pružile igre iz prethodne godine. Takvo stanje iskoristila je i bljesnula Slavica Todorović iz Smedereva koja se po prvi put okitila jednim od odličja na šahovskim takmičenjima. Jasmina Marinković se posle par godina ponovo vratila na vrh tabele i osvojila prvenstvo. Karakteristika Slađane Radenković iz Pančeva je da se svake godine nalazi u borbi za medalju, i da nekako uvek Buholc odlučuje da li će je uzeti, ili ostati bez nje. Ove godine je osvojila bronzanu medalju, i opet je Buholc o tome odlučivao.

[divider style=”solid”]

Related Articles

Leave a Comment