Grza 2012

by savez

U Grzi kod Paraćina od 9-12. avgusta 2012. godine održane su VIII Olimpijske igre Saveza distrofičara Srbije. Na igrama je učestvovalo 15 udruženja distrofičara Srbije, kao i gostujuća ekipa udruženja distrofičara iz Banja Luke.

Takmičenja su održana u pet disciplina prilagođenih osobama sa distrofijom: bacanje pločica, streljaštvo-gađanje iz vazdušne puške s naslona, pikado, trke elektromotornim kolicima – poligon i takmičenje u visećoj kugli.

Po prvi put ove godine, na zahtev prijatelja i učesnika doisadašnjih igara, ustanovljeno je takmičenje u streljaštvu pod nazivom KUP “Zoranova meta” u čast preminulog Zorana Stojanovića. Zoran je bio jedan od utemeljivača olimpijade, direktor olimpijskih igara, jedan od najboljih sportista, a pogotovu je imao zapažene rezultate u streljaštvu. Deset najboljih, prvoplasiranih takmičara iz ekipnog takmičenja je pucalo u čast i za osvajanje “Zoranove mete”.

Na otvaranju igara uz kulturno-umetnički program dece KUD-a “Petrus”, učesnicima su se obratili Marija Radovanović (predsednica udruženja distrofičara u Paraćinu), Dragana Joksimović ispred Saveza distrofičara Srbije, kao i Marija Zekić – član opštinskog veća u Paraćinu.

Igre je otvorio Ismail Mačev, učesnik svetskog atletskog prvenstva 1991. A tu čast da olimpijsku baklju donese na otvaranje imao je najmlađi učesnik igara – Dimitrije Anđelković iz Niša.

Pored sportskih igara domaćin je organizovao i raznovrstan zabavni program. Uz vrlo uspešno muzičko veče sa solistom Đolom Đokićem, tradicionalno je održano i takmičenje u karaokama. Nagradu publika za najuspešnijeg izvođača osvojio je Radomir Đuričić iz Banja Luke.

Slobodno popodne neki od učesnika su iskoristili za obilazak prelepih predela Grze, dok su neki drugi posetili manastir Lešje, a oni treći su se zadržali u olimpijskom selu odmarajući se i razmenjujući iskustva sa učesnicima iz drugih gradova.

Zadnjeg dana su podeljene medalje i pehari za najuspešnije, spuštene zastave i zatvorene igre sa željom da se i dogodine ponovo sretnemo na istom mestu.

Celokupno takmičenje je održano u izvanrednoj atmosferi, uz izvrsnu organizaciju i neizmeran doprinos članova organizacionog tima: Marije Radovanović, Jovice Milenkovića i Radoslava Jovanovića.

Posebne reči hvale idu i na račun volontera udruženja u Paraćinu, a ispred svih su prednjačili Vladica Veljković i Vladica Milenković, za koje se mora reći da su svoj deo posla odradili, ni manje ni više, nego kao profesionalci.

Sudije takmičenja su već osmu godinu za redom iz streljačkog i atletskog kluba Borac – Paraćin. Sudili su i brinuli o bezbednosti učesnika sa puno znanja i razumevanja za potrebe i mogućnosti osoba sa distrofijom.

O zdravlju takmičara sva tri dana je brinula medicinska ekipa iz Paraćina, tako da su mnogi od učesnika svakoga trenutka mogli da provere svoj pritisak, kao i da se obrate lekaru za zdravstveni savet i eventualnu pomoć.

Ostvareni rezultati na VIII Olimpijskim igrama Saveza distrofičara Srbije

EKIPNI PLASMAN:

 1. BANJA LUKA
 2. KRALJEVO
 3. SMEDEREVO

NAJBOLJI SPORTISTI OLIMPIJADE:

 1. KARAJOVIĆ MILOSAV, Kragujevac
 2. RADOJKOVIĆ ŽIVOTA , Kraljevo
 3. MILENKOVIĆ SRĐAN, Paraćin

KUP „ZORANOVA META“

Pobednik KUP-a „ ZORANOVA META“ je VLADICA MILENKOVIĆ, Paraćin

Ostvaren plasman po disciplinama

PLOČICE

 1. KARAJOVIĆ MILOSAV, Kragujevac
 2. MILENKOVIĆ SRĐAN, Paraćin
 3. ĐURIČIĆ RADOMIR, Banja Luka

POBEDNIČKA EKIPA U PLOČICAMA: SMEDEREVO

STRELJAŠTVO:

 1. NIKIĆ VESNA, Zaječar
 2. MILENKOVIĆ SRĐAN, Paraćin
 3. TODOROVIĆ SLAVICA, Smederevo

POBEDNIČKA EKIPA U STRELJAŠTVU: SMEDEREVO

PIKADO:

 1. ČURLIĆ NENAD, Kraljevo
 2. KARAJOVIĆ MILOSAV, Kragujevac
 3. ĐORĐEVIĆ MILIVOJE, Gračanica

POBEDNIČKA EKIPA U PIKADU: KRALJEVO

TRKA ELEKTROMOTORNIH KOLICA:

 1. MITRIĆ MILIJANA, Banja Luka
 2. RADOJEVIĆ SINIŠA, Bolji život – Smederevo
 3. KARAJOVIĆ MILOSAV, Kragujevac

POBEDNIČKA EKIPA U TRCI ELEKTROMOTORNIH KOLICA: BANJA LUKA

VISEĆA KUGLA:

 1. RADOJKOVIĆ ŽIVOTA, Kraljevo
 2. ĐURIĆIĆ RADOMIR, Banja Luka
 3. ČURLIĆ PREDRAG, Kraljevo

POBEDNIČKA EKIPA U VISEĆOJ KUGLI: KRALJEVO

REZULTATI PRATILACA U TRI DISCIPLINE:

 1. ĐURIĆ MIRO, Banja Luka
 2. VELJKOVIĆ VLADICA, Paraćin
 3. MILOŠEVIĆ DRAGAN, Smederevo
[icon_link icon=”download” link=”https://www.distrofija.rs/wp-content/uploads/2012/08/Rezultati-VIII-Olimpijskih-igara-distrofičara-Srbije.pdf” target=”_blank” title=”Rezultati VIII olimpijskih igara Saveza distrofičara Srbije”]Rezultati VIII olimpijskih igara Saveza distrofičara Srbije[/icon_link]
[divider style=”solid”]
Galerija slika iz Grze 2012

Related Articles

Leave a Comment