Home Aktivnosti Saveza „Integracija dece i mladih osoba sa distrofijom – Tara 2016“

„Integracija dece i mladih osoba sa distrofijom – Tara 2016“

by savez

Projekat „Integracija dece i mladih osoba sa distrofijom“ Saveza distrofičara Srbije je osmišljen u cilju pružanja podrške deci i mladim osobama sa distrofijom, ali i njihovim roditeljima, kroz realizaciju psihološko-edukativnih i kreativnih radionica.
Prvi modul projekta održan je od  20.06.2016 do 23.06.2016 godine  u hotelu „Omorika“ na Tari, gde su predstavnici Saveza dočekali 26 učesnika. Radionice koje su obuhvatale sticanje novih znanja i upoznavanje sa konceptom samostalnosti , delom su održane na otvorenom prostoru; naša grupa je započela svoje “edukativno putovanje” vozeći se čuvenom “Šarganskom osmicom”, prugom uskog koloseka koja seče stenovite predele putanjom od Mokre Gore do Šargana.  Voz popularno nazvan “Ćira” vodio nas je putanjom osmice, posetili smo “Ludi kamen”, kamen ljubavi koji ispunjava romantične želje, kako bar legenda kaže, izvor Bele vode za koji se tvrdi da leči očne bolesti, etno selo Drvengrad na Mećavniku..
Edukatorka Spomenka Savić, magistar psihologije sa višedecinijskim iskustvom u radu sa porodicama osoba sa invaliditetom, je na četvorodnevnom seminaru na Tari, uspešno realizovala aktivnosti I radionice:
„Moja porodica, društvo i ja“ koja je imala za cilj zbližavanje članova porodice kroz kreativni proces prepoznavanja svojih i tuđih potreba i osećanja, zatim “Samostalnost- šta sve mogu sam” koja predstavlja unapređenje socijalnih veština dece i mladih, analizu onoga što mogu samostalno da obavljaju i utvrđivanje potreba za pružanjem pomoći od strane drugih osoba i jačanje samostalnosti- psihološka radionica ”Verujem u sebe” “, KBT tehnike oslobađanja od stresa“.
U sklopu edukacija organizovana je  radionica “Igranje uloga”gde su deca nakon odglumljene predstave „Crvenkapa“ podeljenia  na tužioce , branioce i sudije. Zastupajući svoj stav tužbe ili odbrane, deca su podsticana da iznose i brane svoje stavove pred grupom, jačajući svoje samopouzdanje za slično reagovanje u drugim životnim situacijama.

[divider style=”solid”]

 

Related Articles

Leave a Comment