Home Aktivnosti Saveza Obeležavanje dana Dišenove mišićne distrofije

Obeležavanje dana Dišenove mišićne distrofije

by savez

Međunarodni dan Dišenove mišićne distrofije se od 2014.godine obeležava svakog 07.septembra i tim povodom, Savez distrofičara Srbije je u sklopu programskih aktivnosti, ove godine organizovao manifestaciju u banji Ždrelo, kod Petrovca na Mlavi, od 14.do 15.09.2016. godine.

Obeležavanje dana Dišenove mišićne distrofije je i ove godine podržano od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i organizovano u saradnji sa Klinikom za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, (Beograd) , a učesnici su bili predstavnici udruženja iz mreže SDS, zainteresovani roditelji dece obolele od distrofije i organizatori- rukovodstvo i predstavnici Stručne službe Saveza (oko 30 učesnika)

Manifestacija je obuhvatila predavanje : “Socijalni aspekt kvaliteta života osoba sa invaliditetom – poseban akcenat na osobe obolele od Dišen (Duchenne) mišićne distrofije”, a predavač je bila Dr Mirjana M.Jovanović, doktor političkih nauka, ekspert u oblasti socijalne zaštite osoba sa invaliditetom  sa Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Predavanje i prezentacija su izazvali veliko interesovanje, te je i diskusija bila dinamična, predstavnici udruženja Saveza, kao i prisutni roditelji, međusobno su razmenjivali iskustva i mišljenja.

U sklopu kompleksa banje „Ždrelo“, organizovan je i Sportski dan za osobe sa distrofijom, koji je uključio rekreativno-rehabilitacione aktivnosti, korišćenje banjskih bazena i lekovite vode, ali i takmičenje u večernjim časovima u disciplini-pločice.

[divider style=”solid”]

Related Articles