Home Aktivnosti članica Smederevo – Reproduktivno zdravlje osoba sa distrofijom

Smederevo – Reproduktivno zdravlje osoba sa distrofijom

by savez

U okviru niza aktivnosti povodom ”Nedelje borbe protiv distrofije” Međuopštinsko udruženje distrofičara u Smederevu je organizovalo medicinsku tribinu, 18.maja 2012.godine.

Veliki naučnik i uvaženi saradnik naših organizacija, prof. dr Danka Todorović je rado prihvatila poziv i kako sama kaže došla “kod svojih prijatelja”, da ih vidi, popriča i održi predavanje pod radnim naslovom ”Osobe sa distrofijom u borbi protiv bele kuge”, budući da je u Srbiji sve manje novorođene dece.

Njeni dobri znanci dočekali su je sa radošću, a tribinu je otvorio predstavnik lokalne samouprave član gradskog veća za prosvetu i kulturu Miša Ivković, ističući da su ovakve tribine poželjne i da se nada da će ih biti još češće. Ceo događaj je medijski propraćen od lokalne TV u velikoj sali Skupštine grada Smedereva.

Prilagodivši izlaganje običnom čoveku, kako bi je svi razumeli, dr Danka je između ostalog istakla da je nauka uznapredovala u toj meri da se kod začeća, već u 8-oj nedelji trudnoće može utvrditi da li je plod zdrav, a ukoliko nije, bezbedno se prekida trudnoća, tako da i osobe obolele od mišićne distrofije mogu dobiti zdravo potomstvo. Ovu tvrdnju je dokumentovala i video prikazima svojih pacijenata i istakla da je veoma važno rano otkriće bolesti i skrining kod svih srodnika.

Predavanje je naišlo na veliku podršku i saslušano je sa velikom pažnjom, a zatim su prisutni dobili priliku da se pitanjima obrate predavaču, što su i učinili, posle čega je upriličena mala zakuska, tokom koje je nastavljeno prijatno ćaskanje i druženje sa dr Dankom, koja je izjavila da veruje da će doživeti dan kada će konačno biti pronađen lek protiv ove retke i teške bolesti.

Related Articles

Leave a Comment