Home Aktivnosti članica Čačak i Savez – Svetski dan osoba sa invaliditetom – Nije svejedno

Čačak i Savez – Svetski dan osoba sa invaliditetom – Nije svejedno

by savez

Povodom 3. decembra 2012 –  Svetskog dana osoba sa invaliditetom, predsednik Saveza distrofičara i članovi Udruženja distrofičara Moravičkog okruga, tradicionalno su posetili naše članove na trajnom smeštaju u Novopazarskoj banji.

U formalnim i neformalnim razgovorima razmenjena su zapažanja i iskustva trenutnog stanja u invalidskom pokretu, kao i položaja osoba sa invaliditetom. Svi su iskazali vidnu zabrinutost za budućnost, za kresanje mnogih prava i na sve teže ostvarivanje istih. Posebno su istaknuti problemi sa novim Pravilnikom o medicinsko-tehničkim pomagalima, i nemogućnosti da korisnici pomagala izvrše doplatu za određeno pomagalo, odnosno da sufinansiraju razliku između tržišne cene akumulatora i cene koju priznaje RFZO.

Uz srdačan doček i prijatno proveden dan, uz gostoljubivo i nadasve predusetljivo osoblje kuhinje, koje je za goste pripremilo i posebne priloge u ishrani, samo je pokazalo da kada ima dobre volje sve se može. Osećali smo se veoma prijatno u Novopazarskoj banji i zahvalni smo svima koji su tome doprineli.

Možda je nekome svejedno jer dometi ovakvih poseta, možda, i nisu veliki sa stanovišta materijalnih vrednosti, ali su veoma korisni za očuvanje dostignutog nivoa saradnje i podrške osobama na trajnom smeštaju u vreme kada se država dvoumi (tumara) između institucionalnog i vaninstitucionalnog smeštaja, odnosno, jedan bi da zatvori, a nije stvorila uslove za drugi.

Related Articles