Home Vesti U Zagrebu održan savetodavni forum

U Zagrebu održan savetodavni forum

by savez

Zagreb – Savetodavni forum na temu: Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom – jačanje kapaciteta za implementaciju i izveštavanje

Program UN-a za razvoj u saradnji sa Ministarstvom obitelji, branitelja i medjugeneracijske solidarnosti Hrvatske organizovali su trodnevni savetodavni forum u Zagrebu, od 28. do 30. septembra 2011. godine kome su, pred predstavnika ministarstava i delom invalidskih organizacija iz zemalja Regiona – Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, kao i Jermenije, Moldavije, Ukrajine i drugih zemalja iz tog Regiona, učestvovala i dva predstavnika iz Srbije. Našu zemlju reprezentovali su predstavnici Saveza distrofičara Srbije, istovremeno i Nacionalne organizacije OSI Srbije, dr Damjan Tatić i Ivanka Jovanović.

Prvi dan konferencije bio je posvećen generalnom pregledu Konvencije, sa posebnim fokusom na članovima Konvencije koji regulišu sledeće oblasti: definicije, opšti principi i obaveze, jednakost pred zakonom (član 12), nezavistan život i uključenost u zajednicu (član 19) i habilitacija i rehabilitacija (član 26). Takodje, u prvom delu foruma posebne sesije bile su posvećene prikupljanju podataka o osobama sa invaliditetom i procesima odlučivanja u kreiranju javnih politika. U okviru ove teme I. Jovanović je predstavila situaciju u Srbiji kroz prezentaciju na temu „Sakupljanje podataka o osobama sa invaliditetom u Srbiji”, dok je D. Tatić predsedavao većim brojem panela i predstavio aktivnosti Komiteta za praćenje primene Konvencije.

Centralne teme tokom drugog dana zasedanja bile su pristupačnost, jednakost, nediskriminacija i razumna prilagodjavanja. Poslednjeg dana skupa, govorilo se o procesu podnošenja državnih i izveštaja iz senke, kao i o značaju monitoringa i iskustvima iz različitih zemalja.

Na skupu su govorili predstavnici UN-a iz Njujorka i ugledni profesori iz Amerike, a takodje, zahvaljujući brojnim radionicama i diskusijama u plenumu, bila je to istovremeno i prilika da se o svim ovim temama čuju i iskustva iz drugih zemalja.

Related Articles

Leave a Comment