Home Aktivnosti Saveza VII. Olimpijske igre distrofičara Srbije

VII. Olimpijske igre distrofičara Srbije

by savez

U Grzi kod Paraćina, od 10-13. avgusta 2011.god., održane su VII Olimpijske igre distrofičara Srbije. U organizaciji Saveza distrofičara Srbije i udruženja distrofičara Pomoravskog okruga po prvi put su na igrama učestvovale sve članice saveza (15) uz učešće gostujuće ekipe distrofičara iz Banja Luke. Ukupno šesnaest ekipa sa više od devedeset učesnika takmičilo se tri dana u pet sportskih disciplina prilagodjenih osobama sa distrofijom.
Takmičenje je otpočelo ceremonijom otvaranje igara. Pozdrave dobrodošlice učesnicima su uputili u ime domaćina i organizatora, predsednica udruženja Pomoravskog okruga Marija Radovanović, kao i RadovanPavlović predsednik Saveza distrofičara Srbije. U ime grada domaćina (Paraćina) sve prisutne je pozdravio gospodin Vojkan Ristić.
Uz već tradicionalno prisustvo i blagoslov sveštenika Srpske pravoslavne crkve, bogat kulturno umetnički program, uz nastup ovogodišnjih pobednika popularnog šou programa „Ja imam talenat“, sedme olimpijske igre su otvorili mladi i uspešni sportisti iz Leskovca: Emilija Pešić i Vladimir Savanović kandidat za olimpijske igre u Londonu 2012.

Takmičenje je otpočelo već prvog dana u disciplini pločica, kada smo dobili i prve osvajače medalja: Đuričić Radomir je osvojio zlatnu medalju i najavio dobar plasman gostujuće ekipe.
Milenković Srđan iz Paraćina je osvojio srebro, a Čurlić Nenad iz Kraljeva bronzu.
Ekipni plasman je bio nešto drugačiji zahvaljući vrlo dobrom rezultatu Marenović Radenka (trećeg člana ekipe Kraljevo), čiji jerezultat bio znatno bolji od kolega iz Banja Luke i Paraćina. Konačan poredak na tabeli po sabiranju rezultata svih članova jedne ekipe glasio je: Kraljevo, Banja Luka, Paraćin.
Drugog takmičarskog dana bilo je još neizvesnije. Takmičenje u streljaštvu donelo je zlato Karajović Milosavu iz Kragujevca, a srebro Krstić Zoranu iz Pazara. Teška borba se vodila oko bronzane medalje koju je osvojio Baćanović Dragan iz Šapca, zahvaljujući boljoj zadnjoj seriji, ali sa istovetnim brojem upucanih krugova kao i Mladenović Danijela iz Paraćina i Vlček Ljubomir iz Rume.
Sjajan uspeh pojedinaca iz Kragujevca i Novog Pazara nije bio dovoljan i za dobar plasman njihovih ekipa, pa je poredak u ekipnoj konkurenciji sledeći: Paraćin, Smederevo, Ruma.
Popodne drugog takmičarskog dana proteklo je u neizvesnom i uzbudljivom takmičenju u pikadu. U ekipnom plasmanu pobedili su takmičari iz Banja Luke, srebrni su bili kraljevčani, dok je bronza pripala domaćoj ekipi – ekipi Paraćina.
U pojedinačnoj konkurenciji najbolje rezultate su ostvarili: Čurlić Predrag – Kraljevo, Đuričić Radomir – Banja Luka i Milovanović Filip iz Kragujevca.
Treći takmičarski dan je otpočeo nadmetanjem korisnika elektromotornih kolica u brzini i veštini vožnje na poligonu, uz mnogobrojne prepreke, vožnje u rikverc i brzinske deonice. I ove godine, kao i prethodnih, pokazalo se da je veština i spretnost u vožnji jednako važan faktor kao i snaga, odnosno brzina elektromotornih kolica.
U pojedinačnoj konkurenciji najbrži je bio Krstić Zoran iz Novog Pazara, a zatim slede Mitrić Milijana iz Banja luke i Karajović Milosav iz Kragujevca. U ekipnom plasmanu pored najboljeplasiranog Novog Pazara, drugo mesto je zauzeo Šabac, a treće ekipa Smedereva.
Takmičenja u visećoj kugli su bila ta koja su trebala da odluče o ukupnim plasmanima ekipa na olimpijadi, što je ovom takmičenju dalo dodatnu draž. Uz ekipu Paraćina koja je ubedljivo držala prvo mesto, za drugu i treću poziciju našlo se u kombinaciji nekoliko ekipa.
Najbolji pojedinac ove discipline Vladujević Zoran iz Smedereva je svojim fantastičnim rezultatom od 27 oborenih čunjeva (uz obaranje dva puta uzastopno „cara“- 9 poena) uz zlatnu medalju za sebe obezbedio i prvo mesto za ekipu Smederevo. Drugo mesto u disciplini viseća kugla osvojio je Arnautović Miloš iz Šapca, dok je treći bio Čurlić Predrag iz Kraljeva.
U visećoj kuglim uz prvo mesto ekipe Smedereva, drugoplasirana bila je ekipa Šapca, dok je trećeplasirana ekipa Paraćina ovim visokim plasmanom samo overila svoju pobedu na sedmim olimpijskim igrama distrofičara Srbije i obezbedila povratak velikog prelaznog pehara u svoje vitrine.

Kada su sabrani svi rezultati sveukupni ekipni pobednici su:

  1. Paraćin
  2. Smederevo
  3. Kraljevo

Najbolji sportisti igara na osnovu postignutih rezultata u četiri discipline su:

  1. Karajović Milosav, Kragujevac
  2. Đuričić Radomir, Banja Luka
  3. Arnautović Miloš, Šabac

Uz sportska nadmetanja osoba sa invaliditetom paralelno je održano i takmičenje asistenata, pratilaca i drugih lica bez invaliditeta u disciplinama pločice, pikadio i viseća kugla. Sveukupni pobednik ovih takmičenja je Paučinac Miljhata iz ekipe Čačka, druga je bila Milošević Mila iz Kruševca, dok je čast jačeg pola odbranio Đurić Miro iz Banja Luke osvajanjem bronzane medalje.

Slobodne popodnevne trenutke učesnici su iskoristili za posetu obližnjem jezeru, prelepom manastiru Lešje, kao i za uspostavljanje novih poznanstava i razmenu iskustva.

Veče predviđeno za takmičenje u karaokama, izazvalo je jake emocije pa su i oni najuzdrženiji morali da zapevaju, a još više da burnim aplauzima i ovacijama pozdrave odvažne učesnike. A da je tradicija neuništiva kazuje i to da je ispred Filipa Milovanovića iz Kragujevca (109) za jedan glas više (110) pobedio Đuričić Radomir iz Banja Luke, pa je tako ostala na snazi ona stara da se kroz Bosnu netreba natpevavati.

Poslednji dan boravka u Grzi bio je posvećen proglašenju najuspešnijih pojedinaca i ekipa uz dodelu sportskih pehara, medalja i diploma, kao i suvenira za sve učesnike u znak sećanja na igre i domaćine takmičenja.

[icon_link icon=”download” link=”https://www.distrofija.rs/wp-content/uploads/2012/08/bilten-oi-distroficara-2011.pdf” target=”_blank” title=”Bilten OI distrofičara 2011″]Bilten OI distrofičara 2011 (PDF)[/icon_link]

Related Articles

Leave a Comment